Země původu: Albánie
Sušené borůvky se obvykle přidávají do müsli, ovesných vloček, jogurtů a dalších jídel. Můžou být také použity při přípravě koláčů, sušenek a jiných sladkostí. Sušené borůvky se doporučují konzumovat kvůli jejich zdravotním účinkům.
Sušené borůvky (Myrtilli fructus) se dobře kombinují s jinými bylinkami, jako je například řebříček, šípek nebo heřmánek.
- Čaj z borůvek: přidejte 1-2 lžičky sušených borůvek do 2 dl vroucí vody a nechte louhovat 5-10 minut. Podle chuti můžeme osladit cukrem nebo medem.
- Čaj na posílení imunity: smíchejte 1 polévkovou lžíci sušených borůvek, 1 polévkovou lžíci šípků a 1 čajovou lžičku echinacey, přidejte 5 dl vroucí vody. Nechte louhovat 10-15 minut, poté sceďte a vypijte.